Hisztori

2011.12.03. 21:49 | Horváth Oszkár | szólj hozzá »

Eszméletlen jó korban élünk, és tök jó benne lenni, olyan dolgok történtek az elmúlt 60 évben, amit lehet, hogy meghaladunk a jövőben, de meg sem közelítettünk a múltban.

Az 1983-ban alakult virginiai Control Video Corporation (CVC), amely egy GameLine nevű online (modemes) szolgáltatást nyújtott az Atari 2600 tulajdonosok számára. Ez a cég 1985-től Quantum Computer Services néven működött, szintén online szolgáltatásokkal, nem mellesleg az összesen 30.000.000 Commodore64 tulajdonos nagy örömére többek közt a feltört szoftvereket is az általuk üzemeltetett Q-Link hálózaton továbbították.

1988-ban elindították a PCLink és AppleLink hálózatokat is, hasonló céllal: személyi számítógépek összekapcsolására. 1989-ben a Quantum és az Apple útjai is különváltak.

Ekkor vette fel a cég az AMERICA ONLINE nevet.

Ekkorra az America Online-t népszerű Apple BBS-ként tartották számon, és így vált ismertté. Az AOL 1991-től DOS alapú online szolgáltatásokat nyújtott, a szerepjátéktól az információs szolgáltatásokig, hasonlóan a CompuServe és a Prodigy hálózataihoz. Mi még kecskéket dugtunk nagyjából, illetve nagyjából itt szórakoztunk mi is BBS-ekkel egy barátommal, de bámulatos érezni azt a folyamatos 6-7 év lemaradást. 1994-ben láttam először Prodigyt és online repülőjegy-foglalást, 1995-ben pedig úgy interneteztünk, hogy nem tudtuk hogy le kell nyomni a cím beírása után az entert.

2000-ben az AOL előfizetőinek száma meghaladta a 30 milliót.

Másik szál. Egy rossz hírű parkolási cég, a Kinney National Company 1969-ben felvásárolta az 1903 óta működő Warner Brotherst. Miután jobb reputációra nem tett szert, ahogy a Centrum, FKPT és a BÖP sem, kénytelen volt más tevékenységi terület után nézni, és ahhoz kötni magát. Ezért 1972-ben felvette a Time Warner Company elnevezést.

Azt remélem, mindannyian tudjuk, mi a mozi, és nem kell külön részleteznem az emberiségre gyakorolt hatásának mértékét, de a Time Warnerről halk ismétlésként megemlíteném, hogy övék a New Line, a Castle Rock, a Hanna-Barbera összes joga, a Life magazin, a Time, az HBO, és a CNN. Jó parkolást kívánnék!

Ismét 2000-ben vagyunk: az AOL és a Time Warner úgy dönt, egyesül. Nem a mozicég veszi meg az internetet, hanem a megállapodás alapján az AOL részvényesei lesznek a tulajdonosai 55%-ban az új, AOL Time Warner Companynek. És ezt akartam igazából leírni. Az internet 20, jóindulattal 10 éve alatt, mikor nálunk a szélessáv még csak szárnyát bontogatta, ADSL pedig még el sem indult, megette, felzabálta kényelmesen a mozi 100 évét.

 

Ilyen dolgok történnek, miközben a legtöbben attól is boldogok, hogy van munkahelyük.

Hogy teljes legyen a sztori, 2007-ben a tizedére csökkent a cég értéke, az AOL-t ismét különválasztották és külön jelent meg a tőzsdén, az előfizetők száma pedig már csak 4-5 millió. Megvolt a vörös óriás, és megvolt a fehér törpe. De még a fehér törpe is egy csillag az égen, ami nekem fényesebben ragyog, mint bármilyen mese a történelemkönyvben.

Címkék: telefon kommunikáció történet globális

2011.12.03. 21:49 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://oszkarsag.blog.hu/api/trackback/id/tr223434988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Oszkárság

Nem művésznév, nem rajzfilmnév. Azon kevés dolgok egyike az életemben, ami nem vicc. A titkos szuperhős nevem Mr. O, a blogjaimban nosferato néven publikálok, a barátaim pedig Oszinak szólítanak. A nevem Horváth Oszkár. Néha felhúzom magam.

onkenyes-201504.jpg

oszkarsag-2015-in.jpg

Friss topikok

Feliratkozás

Egyéb címkék



süti beállítások módosítása