Nem a világbéke miatt buták

2008.12.04. 08:08 | Horváth Oszkár | 11 hozzászólás »

A szépségversenyen induló, sokak számára nem éppen egyetemi professzor* benyomását keltő porcelánbabákat támogatnám meg néhány gondolattal (meg ha engednék, bármi mással). És nem pusztán azért, mert tolnám őket, mint a lopott biciklit, hanem mert pechjükre, van bennünk valami közös. Az ismert történelem során egyetemes világbéke mindössze úgy 300 évig lehetett, az se összefüggően - ha jól tudom, ezt valaki összevetette...

* Néhány számadat a kommentek közt, hogy miért nem okos minden szép ember.

Az elmúlt 3 évszázad, és akár az elmúlt évtized alapján nem volnék túl optimista a következő századot illetően sem. Tartós tejet persze még lehet venni.

Világbéke? Hát...

Szokták mondani, hogy a demokrácia nem az ideális megoldás - csak jobbat még nem találtak ki. Vajon a világkereskedelem segít eloszlatni a különbségeket? Az egyenlő esélyek egyenlő igényeket szülnek majd? Miközben a természettudományok megváltoztatják és megmentik az embert, megmentik-e a társadalomtudományok a világot? Kék sarok, piros sarok... Vajon lehet-e béke addig, amíg nem él minden ember a Földön ugyanolyan körülmények között? Mármint:

Világbéke? Hát...

És nem arra gondolok, hogy mi érjük utol a Nyugatot, addigra meg a harmadik világ fejlődjön oda, ahol most tartunk. Mert akkor folyamatos fáziskésés lesz. Az eeeesőőő áááájjjon meg! Az első álljon meg, az osztályfőnök tegye fel a kezét, és várja be a sort, különben a hátul kullogókon az első zebránál át fog menni a troli.

Világbéke? Hát... jó lenne.

Én hiszek Isaac Asimov galaktikus birodalmában, a kollektív tudatban, a közös nyelvben, abban, hogy önerőből állíthatjuk helyre a Babilon előtti állapotot. És hiszek a galaktikus birodalom bukásában is, mert az emberi természet jellege miatt szükségszerű az épülés, és a rombolás. És igen, hiszek a világbékében is, és annak szükségszerűségében. Lehet, hogy álmodozom, de nem vagyok egyedül. És amilyen szépek ezek lányok a szemnek, ez az álom legalább olyan szép a léleknek.

You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one.

You're not the only one.

Címkék: vallás lélek globális

2008.12.04. 08:08 11 hozzászólás

Oszkárság

Nem művésznév, nem rajzfilmnév. Azon kevés dolgok egyike az életemben, ami nem vicc. A titkos szuperhős nevem Mr. O, a blogjaimban nosferato néven publikálok, a barátaim pedig Oszinak szólítanak. A nevem Horváth Oszkár. Néha felhúzom magam.

onkenyes-201504.jpg

oszkarsag-2015-in.jpg

Feliratkozás e-mailben (FeedBurner ):

Friss topikok

Feliratkozás

Egyéb címkék