Boldog névnapot, Szent Oszkár!

2010.07.31. 09:35 | Horváth Oszkár | 9 hozzászólás »

Végre valami téma, amit ide kell megírni. 31 év után ma eszméltem, hogy a névnapok elvileg szentek nevei. Rendes az általam nagyra becsült és mindig pozitív kontextusban említendő katolikus egyháztól (inkább kussolok, hogy legalább írásos nyoma ne maradjon a véleményemnek), hogy megemlékezik a névnapomról, de mondom SZENT OSZKÁR tuti nincs.

De van, DE IGENIS VAN nálatok hanyas!

A találó nevű katolikus.hu oldalon megleltem hosszú zarándokút után Szent Oszkár történetét, ebből szemelvényeznék.

Eleinte nem akart szerzetes lenni, csak életének egy nagy élménye indította erre: a mindenki által dicsőített és hatalmas Nagy Károly császár halála (814). Olyan megrendítő volt számára a világi hatalom elenyészése, hogy elhatározta: szerzetes lesz.

Ez bárkivel előfordul. Azért képzeljétek el azokat, akiknek az életében Diana halála például komoly törés, és mondjuk ennek hatására - természetesen előbb 40 uszkve 92 darab kutyusos-cicásos PowerPoint fájl továbbküldése után - apácának állnak! Példakép típus. A másik ez: "eleinte nem akart szerzetes lenni". Mert vannak, akik már eleinte akarnak. Míg mások vasutasok, tűzoltók, űrhajósok akartak lenni (különösen 814-ben), sokan egyből a szerzetesben gondolkodnak. Ekkor Oszkár 13 éves volt, tehát akkor lehetett a bar micvója.

Egyébként ha - ezek szerint - tényleg működik az, hogy a naptárba az kerül be névnappal, akinek már szentet neveztek el a nevéről, akkor a Beyoncé-val és a Dzsenniferrel lehet, hogy várni kell még egy-két focivébényit. De pikk-pakk megvan, csak egy ilyen nevű embernek fel kell nőnie (ez se biztos), és a világért le kell tennie valami nagyot az asztalra (semmiség), majd várni 50-150 évet (Oszkár esetében 1100-at). Boldog névnapot nekik is!

826-ban Harald dán király frank segítséget kért trónja megszerzéséhez, majd ugyanezen év júliusában a Mainz melletti St. Albánban négyszáz férfi társaságában megkeresztelkedett. Az esemény nagy föltűnést keltett, és világosan látszott, hogy talán soha vissza nem térő alkalom kínálkozik Dánia megtérítésére. S erre a műre rendelte az Úr Szent Oszkárt.

Tehát a szentem (!) Dánia akvirálásáért kapta az egyháztól a doktori címet. Egy komplett országot beszervezni a lájoneszbe azért szép dolog, de esetleg ha a példásan megkeresztelkedő Harald királyt avatták volna szentté, az igazságosabb lett volna.

Végighajóztak a Rajnán, majd elhaladva a fríz partok előtt megérkeztek Dániába, ahol Oszkár azonnal hirdetni kezdte az evangéliumot.

Evangééééliuuuum! Eeeevangéliuuum! Egy áráért kettőt bír, megjelent az Örömhír! Köszönöm uram... Evangééééélium! ("Ne a pisztolyt, te kis disznó!") A suliban is kiplakátolta, és csinált neki facebook fan page-et. Kézzel másolta le mind az ötven A1-es posztert, és csak utána csapott a homlokára, hogy a Dánok se tudnak még olvasni, ahogy más se. Akkor 6 hónapig radírozott, majd az Urat egy pallossal ábrázoló hajózó harcosként rajzolta le, aki a "kamerába" mutat és mint az amerikai honvédeket toborzó Uncle Sam, annyit mond dánul "I WANT YOU!". A rajz elkészítésére a Mohamedet is karikatúrává hívó dán grafikus ősét kérte fel. Aztán rájött, hogy az "I WANT YOU" is írás, és azt se fogják érteni, nekiállt újra radírozni, és szétbaszta az ideg, hogy minek végzett a kolostor marketingkommunikáció szakirányán, ha ennyire meg van kötve a keze. Akkor már inkább elmegy pharma területre, még az is könnyebb, mint a kanonikus marketing.

829-ben újabb lehetőség nyílt a misszió előtt: Björn, svéd király meghívta Oszkárt, aki az időközben meghalt Autbert helyett Witmárral indult útnak, és 830 tavaszán kötöttek ki a Stockholmtól nyugatra lévő Birkában.

Egy könnyű teniszmeccs alatt megbeszélték Oszival, hogy akkor jöhetnek. A kijáratnál kapott egy ajándék kódexhordozó táskát Björntől, majd 1 év múlva oda is értek. Lassan jöttek, mer' siettek. Jónás a cet gyomrában ipari tanuló ahhoz képest, hogy ők egy Birkában tudtak kikötni, akármekkora hajójuk is volt. Látszik, hogy erősen szelektálták a sztorikat. Vagy hagyták, hogy népszavazás döntsön arról, mi kerül a példabeszédekbe.

Oszkárt 832-ben szentelte föl a metzi püspök, Drogo. IV. Gergely pápa érseki címet adott Oszkárnak, és kinevezte egész Skandinávia pápai legátusává, ami azt jelentette, hogy az egész északi terület misszionálását rábízta.

Tehát Oszi annyi idősen, mint én, már püspök volt, meg pápai legátus (+érsek), azért lássuk be, beelőzött szépen. Főleg az érsekkel, mert onnantól kezdve ő is tudott püspököket csinálni. Jobbegér, make püspök, mint a Civ3-ban. A teljes északi terület misszionálása azért nem nagy szám, mert ketten csinálták előbb Autberttel, majd Witmárral, és mindkét featuringje illetve vokalistája beosztottja volt, szóval nem volt nehéz kiválasztani. Ez olyan, mint az első informatikai miniszternek lenni. Előtte nem vót.

852-ben Sigtunába ment, ahol Olaf svéd király népével együtt megkeresztelkedett. (...) A püspök elszánt bátorsága, a király jóakarata és egy népszavazás -- melyen a kereszténységet választották -- jelentette azt a kedvező helyzetet, amelyből a kegyelem az országra áradhatott.

Megint az a népszavazás. Előtte mondtak olyanokat gondolom, hogy az előző pogány kormány lenyúlta a lóvét, üres az államkassza, lesz adócsökkentés (leviszik a tizedet), és az utolsó hetekben az is kiderülhetett, hogy a pogány párti egyik polgármester kenőpénzt fogadott el egy gályaépítő vállalkozótól. Beígérték, hogy megszűnik a kötelező sorvikingség, és zsoldos rendszerre térnek át. 52%-kal nyertek, patakokban folyt a tömény, akkor itták meg az utolsó üveg Lagavulint.

Ne menjünk el amellett, hogy a pápai legátus ráért 51 évesen megkeresztelkedni. A menyasszony menjen szűzen férjhez, derüljön ki utána, hogy nem tud dugni, akkor már mindegy, megkeresztelkedni viszont ráér az érsek is azután, hogy a gyerekek egyetemre mentek, és ki van fizetve a lakástörlesztő. Oszi 63 évesen, február 3-án meghalt (gyertyaszentelő napja után nagyon kemény after lehetett), pedig ha még él mondjuk 65 éves koráig, lehet, hogy a bérmálkozás is összejön.

Csodálatos volt benne, hogy sem testi alkata, sem egyéni vágyai nem missziósnak rendelték

Van az, amikor egy kis pöttöm 10 évesre bemondod, hogy balett-alkat, mert hajlékony, vagy a szikárabb sportolóra, hogy hosszútávfutó. Azidőtájt ránézésre volt egy missziósalkat. Nyilván nem keveset kellett hozzá gyalogolni, szóval gyanítom, hogy hosszú láb, kockás has, és talán hosszú kar, hogy a füstölőt jól el tudja tartani magától és ne menjen a szemébe. Bármilyen alkata lett volna, azért az északi régióban össze kellett szednie magát, mert alsó hangon 90 kiló hús volt minden jótét lelken, és akkor a csontot meg a szőrt még nem számoltam.

Oszkárnak látomása volt, amelyben egy hangot hallott: "Indulj és menj, és a vértanúság koronájával fogsz megtérni hozzám!". Ez egyébként csak hallomás. Végül senki nem gyilkolta le a keresztényüldözések idején, sem az állásáért nem adta be a CV-jét egy püspök vagy érsek-helyettes egy tőrre csavart motivációs levél kíséretében. Egyszerűen meghalt. Életrajzírója sajnos nem ezen a szakon végzett, úgyhogy nagyon nehezen bírta becsavarni a párnák közt meghalást a vértanúság definíciójába, de végül sikerült neki (mert olyan nincs, hogy a látomás ne teljesüljön be): aki az egyház békeidejében hal meg, az "csendes vértanú", aki pedig az üldöztetések idején (feldarabolás, lefejezés, karddal homloktól gerincig átszúrás, elégetés, vízbe fulladás), az "nyilvános vértanú". Ezzel diszkréten leminősítette azokat, akik tényleg a vérüket adták azért, amiben hittek, de semmiség, flekkenként kapott 9.500 Ft-ot, az életrajz végére még a wikipédiát is be kontrolcézte, hoppácska, még 28.500 Ft. Természetesen forintban mérték.

Kösz a nevet Szent Oszkár, meg persze Bujtor Istvánnak is!

Az északiakkal meg végül minden rendben lett:

2010.07.31. 09:35 9 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://oszkarsag.blog.hu/api/trackback/id/tr152188721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Friedmann Juci 2010.07.31. 10:34:47

idióta. :) vinnyogva lájk!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.07.31. 15:12:22

Ez a személyi kultuszok kora. Saját névnapunkról írt önsemj... ööö -tömjénező poszt, Index-címlap - egy követ fújnak maguk :-))

Isten éltessen, Brúda!

Mikrobi 2010.07.31. 15:26:33

Elég lett volna, ha az életrajzot copy-paste-eled.

Muntari · http://muntari.blog.hu/ 2010.07.31. 15:50:29

Nálunk Ghánában úgy tanítják, hogy Szent Oszkár földevő volt.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.07.31. 16:03:57

@Muntari: csak a szikes! A repedéseket kifugázta, a sarokelemeket megette.

nehiddel 2010.08.01. 10:20:26

Boldog névnapot a szerző úrnak, gratula a poszért, főleg a sok székkel hátraesős poénokért!

Yvettebabacool 2010.08.02. 08:35:20

Boldog nevnapot kivanok a csalcselepusztai asszonydalarda neveben, es ezuttal meg is hivunk a kovetkezo eloadasunkra, ami a mi Jezusunk kovetkezo evenek hatvanadik napjan lesz a szuzfiu havaban.

Oszkárság · http://oszkarsag.blog.hu 2010.08.02. 12:30:19

@Yvettebabacool: köszi Yvy, a sámánom vagy én képviseltetjük magunkat az eseményen, síppal, dobbal.

Yvettebabacool 2010.08.02. 13:54:06

@Horváth Oszkár: s a doppelgängerem , vagy en varunk majd a helyszinen, ahol egy egyfos (nemfos, hanem egy fore szolo) kaposztas cvekedlire szolo etkezesi bont is atadunk szeretettel, melyhez jar 3,75 dl kisfroccs igazi lugasfilinggel, s egy notarmari kazettaval ( "B" minoseg, ara 59 ft)

Oszkárság

Nem művésznév, nem rajzfilmnév. Azon kevés dolgok egyike az életemben, ami nem vicc. A titkos szuperhős nevem Mr. O, a blogjaimban nosferato néven publikálok, a barátaim pedig Oszinak szólítanak. A nevem Horváth Oszkár. Néha felhúzom magam.

onkenyes-201504.jpg

oszkarsag-2015-in.jpg

Friss topikok

Feliratkozás

Egyéb címkék



süti beállítások módosítása